Bedrijven en organisaties
Nadat hij zelf het doelwit was geworden in 2008 begeleidt Michel mensen die lijden onder toxisch gedrag op de werkvloer. Later richtte hij zich naast doelwitten, daders en hulpverleners ook op bedrijven om hun te helpen met het voorkomen van ongewenst gedrag op het werk. Het grootste probleem rond het fenomeen bleek namelijk al snel een algemeen gebrek aan deskundigheid van de betrokkenen.
Keynotes
.
Door middel van bevlogen en gepassioneerde keynotes geeft Michel zijn unieke kijk op het probleem van ongewenst gedrag op het werk en laat hij de moeilijkheden, pijnpunten maar ook mogelijke oplossingen zien om meer controle te krijgen over het fenomeen.
"Achter de schermen" - De mechanismen achter ongewenst gedrag ontrafeld
Michel deelt zijn ervaringen in het werken met lotgenoten en bedrijven. Leer tijdens deze keynote wat de praktische mechanismen zijn die bepalend zijn voor ongewenst gedrag en welke elementen cruciaal zijn om deze juist in te schatten.
"Van wanhoop naar transformatie" - Wat ik leerde over de wereld en mezelf
Tijdens deze keynote vertelt Michel zijn persoonlijk verhaal over wat hem overkwam op het werk en welke persoonlijke strijd hij voerde tijdens zijn zoektocht naar gerechtigheid. Welke elementen speelden een cruciale rol, welke hindernissen doken op en wat maakte dat hij er niet alleen bovenop kwam maar er zelfs sterker uitkwam?
Training voor Management
In de media verschijnen steeds vaker verhalen van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag met soms vergaande gevolgen voor de betrokken werkgevers. In 75% van de gevallen is het volgens statistieken ook de leidinggevende die de dader is. Nochtans is het ook echt nodig om moeilijke boodschappen te brengen, negatieve feedback te uiten en (opbouwende) kritiek te geven naar je werknemers toe.
De angst slaat daarom soms toe bij leidinggevenden om nog “leiding te geven”. Vragen rijzen zoals: “Mogen we wel nog grapjes maken?” of “Hoe kan ik de dienst nog leiden zonder mijn medewerkers steeds te moeten pamperen?” of nog “Mogen we nog kritiek geven of gaan we dan worden bestempeld als pester?”
Michel geeft in deze training zijn unieke kijk op deze problematiek en geeft je handvatten om leiding te geven zonder de verbinding met je werknemers te verliezen en zonder afgeschilderd te worden als pester.
Hier leer je:
- De nuances achter ongewenst gedrag en hoe je het onderscheid maakt tussen problematisch en niet-problematisch gedrag bij jezelf en je werknemers.
- De elementen die belangrijk zijn bij het analyseren van een dossier.
- Hoe je het gesprek aangaat met een potentiële dader en hoe je de meest voorkomende valkuilen vermijdt.
- Welke verschillende vormen van pesterijen er bestaan.
- Hoe je duurzame verbinding creëert met je werknemers.
- ...
Coaching van daders
.
Eén van de grootste hindernissen bij het omgaan met pesterijen of ongewenst gedrag op de werkvloer is het confronteren van daders met hun gedrag. De angst hierover is vaak veroorzaakt door een gebrekkige kennis rond de mechanismen en dynamiek tijdens de gebeurtenissen.
Michel heeft ervaring met het coachen van en communiceren met vermeende daders en werkt samen met andere coaches om te werken rond het bewustzijn en impact van het eigen gedrag, communicatie-hygiëne, geweldloze of verbindende communicatie, enz...
Case studies
Op aanvraag kunnen concrete pestdossiers (anoniem) bekeken worden en kan een advies geformuleerd worden over hoe de zaak verder aan te pakken. De nadruk wordt hierbij steeds gelegd op het stellen van de juiste kritische vragen aan de juiste personen.