Jouw succesformule

Wat is succes?

Veel geld verdienen, die droomjob, een mooie auto hebben, een wereldreis maken, een nieuw bedrijf opstarten, een wedstrijd winnen … ? Misschien zeg je ja? Denk even verder. Mensen die de lotto winnen zijn niet vanzelfsprekend gelukkiger. Stel je wint een miljoen Euro… Geweldig! Natuurlijk is er eerst die fase van de euforie, maar wat na een jaar, of 5 jaar? Mensen geraken zo gemakkelijk gewoon aan hun luxe. Misschien ga je verhuizen naar je droomhuis, koop je die dure sportwagen. Je zal nieuwe vrienden maken en nieuwe buren hebben die ook in een vergelijkbaar huis wonen en een gelijkaardige sportwagen hebben. Misschien denk je dat je huidige vrienden nog wekelijks gaan langskomen en dat terwijl zij moeten krabben elke maand opnieuw om die zware hypothecaire lening af te betalen. Dat kan, maar laat ons eerlijk zijn, een groot deel van je omgeving zal gaan veranderen.
Bijkomend… Je nieuwe buurvrouw is misschien een ondernemer en verdient een miljoen Euro per jaar… In vergelijking met die mensen ben je een arme sukkelaar in feite. Beeld je in… Elke dag opnieuw wordt je geconfronteerd met hoe weinig je eigenlijk wel hebt in vergelijking met hen! Denk je nog steeds dat je dan succesvol bent?
Ik geloof dat als we correct begeleid worden, we bijvoorbeeld een rendabele frituur zouden kunnen gaan uitbouwen. Je volgt een stappenplan, kiest een locatie en gaat aan de slag. Wie weet kan je nog ergens anders een frituur openen met de opbrengsten van die eerste frituur. Kan heel winstgevend worden. Ben je dan succesvol?
Wat moet er nog bijzijn voor we van succes kunnen spreken?

Wat is dan jouw succesformule?

Hier komt het… Succes is K x C !

Laat me even uitleggen…

De K staat voor kennis. Met kennis bedoel ik de dingen die je weet, je competenties, vaardigheden, datgene wat je te bieden hebt en tastbaar is of kan worden.
De C staat voor connectie. Connectie met je omgeving maar ook met jezelf!

  • Werkelijk succes gaat over voldoening in wat je doet. Het is de connectie die je hebt met jezelf, je eigen waarden en visies. Die rendabele frituurketen kan je misschien veel geld opbrengen (K) maar zal je geen VOLDOENING schenken als je een danser in hart en ziel bent (C).
  • Werkelijk succes gaat ook over de connectie die je aangaat met anderen! Ik weet dat wat ik vertel en wil delen met jullie de waarheid is (K). Ik kan alleen succesvol zijn als ik voldoende connectie kan maken met jullie zodanig dat jullie mij gaan geloven en willen toepassen wat ik zeg (C).
  • Een bedrijf kan enkel rendabel zijn als dat fantastisch product dat gemaakt wordt door de engineering-afdeling (K) verkocht kan worden naar klanten toe van de verkoopafdeling (C).
    Het is een formule die op alle niveaus werkzaam is.

Wat is connectie?

Mevr. Brené Brown van de universiteit van Houston deed baanbrekend onderzoek naar diverse topics zoals kwetsbaarheid, moed, waardigheid en schaamte.
Mensen die in staat zijn tot dieperliggende connectie geloven dat ze deze connectie waardig zijn. Dit gevoel van waardigheid komt volgens Brown voort uit de moed om imperfect te zijn, het besef dat compassie voortkomt uit het feit om eerst lief te zijn voor jezelf en dan voor de anderen.
Het leggen van connectie komt voort uit twee dingen:
• Authenticiteit of met andere woorden het kunnen laten varen van hoe je zou moeten zijn om werkelijk jezelf te kunnen zijn en
• door het volledig omarmen van Kwetsbaarheid.
Succes draait eigenlijk om voldoende moedig te zijn om te falen! Angst om te falen resulteert in negatief en destructief gedrag naar jezelf toe of anderen en pesten op de werkvloer is daar inderdaad een onderdeel van.

Maakt geld dan gelukkig?

Geld kan je alleen maar als succes benoemen als het het resultaat is van de succesformule. M.a.w. als je het hebt verkregen in volledige connectie met jezelf (voldoening) en je omgeving door je authentiek en kwetsbaar op te stellen.

Succes = Kennis x Connectie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *